Katolická charismatická obnova
  

Hlavní menu:


Příběh o mniších

31.05.2009, autor: Elias Vella, kategorie: Ukázky z knih

Na jednom vrchu stál slavný klášter. Žilo v něm mnoho mnichů a mnoho poutníků tam přicházelo na návštěvu. Klášter byl velmi bohatý na povolání a byl známý zejména svými liturgickými slavnostmi.

Ale postupně začala sláva a popularita tohoto kláštera upadat. Už nepřicházeli mladí žádat o přijetí do kláštera a rok co rok se snižoval i počet mnichů, kteří v něm žili. Liturgické slavnosti ztratily svůj lesk a také počet poutníků klesal.

Představený kláštera a mniši byli nešťastní. Představený se proto rozhodl svolat všechny mnichy, aby se pokusili najít příčinu úpadku. Ale nemohli přijít na důvod, proč to tak je, a proto vyslali představeného, aby navštívil moudrého muže. Představený se rozhodl odcestovat do Indie a požádat o radu indického guru. Našel velmi moudrého a svatého muže a předložil mu problém kláštera. Ptal se ho: “Co se stalo? Co máme dělat?” Guru řekl: “Dej mi pár dnů na rozmyšlenou a potom si přijď pro odpověď.”

Představený několik dní počkal a pak si přišel pro odpověď. Guru řekl jen několik slov: “Důvod úpadku kláštera je velmi jednoduchý. Jeden mezi vámi je Mesiáš v přestrojení a vy jste ho nepoznali.”

Představený se vrátil do kláštera, shromáždil všechny mnichy a odevzdal jim odpověď, kterou mu guru dal: “Jeden z nás je Mesiáš.” Všichni se začali usmívat, dívali se jeden na druhého a v duchu si říkali: “Jak je to možné? Kdo z nás je Mesiáš? Jsi to snad ty, tvrdohlavče? Snad to jsi ty, který všechny pomlouváš? Nebo jsi to ty, který jsi nervózní a agresivní?”

Když nad tím takto přemýšleli, usmívali se nad odpovědí, kterou jim guru dal a nebrali ji vážně. Ale představený jim řekl: “Vy jste to nepochopili. Guru nás upozornil na jeden detail: Mesiáš mezi námi je v přestrojení, takže se může skrývat pod maskou zlostného nebo žárlivého mnicha a může působit i dojmem zločince. Vždyť se v evangeliu říká, že při posledním soudu se spravedliví, kteří budou stát po Ježíšově pravici, zeptají: ‘Pane, kdy jsme tě viděli a kdy jsme ti posloužili?’ A Ježíš jim odpoví: ‘Když jste přišli do vězení, abyste navštívili zločince, to mě jste navštívili.’ Pokud se Mesiáš může přestrojit i za zločince, proč by nemohl být jedním z nás?”

Když to mniši slyšeli, začali nad tím přemýšlet. Začali se dívat jeden na druhého a uvažovali: “Co když právě on je Mesiáš?” A když se navzájem požádali o nějakou službu a někdo nebyl ochoten ji udělat, najednou se ptali: “Co když právě on je Mesiáš?”

Když se dívali jeden na druhého, jako by ten druhý byl Mesiáš, začaly se jejich postoje měnit. V klášteře zavládl pokoj a rozkvetla v něm láska. Mniši si začali vážit jeden druhého, pomáhali si a navzájem si sloužili. Když mladí lidé viděli mezi mnichy lásku, opět přicházeli a žádali o přijetí do kláštera. Mniši znovu sloužili slavnou liturgii a také poutníci přicházeli a navštěvovali klášter. Tajemstvím úpadku kláštera byl nedostatek lásky.

Všechno se změnilo, protože mniši v každém člověku, v každém bratrovi začali vidět Mesiáše.

Ukázka je z knihy Ježíš-lékař těla i duše, kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.


  
© 2001-2013 Katolická charismatická obnova. Použití textů je možné se svolením redakce. ISSN 1214-2638.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2007 - 2018
Nejčastěji hledané výrazy: Charismatická obnova | Vnitřní uzdravení | Vojtěch Kodet | Tábor Jump