Katolická charismatická obnova
  

Hlavní menu:


Ohlédnutí za letošní konferencí

31.07.2007, kategorie: Charismatické konference
"Jestliže tedy já, Pán a Mistr, jsem vám umyl nohy, i vy máte jeden druhému nohy umývat" - tato slova Pána Ježíše Krista (zaznamenaná ve 13. kapitole evangelia podle svatého apoštola Jana) tvořila motto letošního, již osmnáctého ročníku konference. Téma služby rozebírala z různých úhlů většina příspěvků a programu. V sobotním pásmu svědectví hovořil o službě muž, který našel štěstí v péči o mentálně postižené, žena, která evangelizuje v domově důchodců, nebo žena, jenž začala chodit do mužské věznice a nyní je pracovnicí Vězeňské duchovní služby.

Kromě desítek kněží navštívili konferenci i tři biskupové, hostitel Vojtěch Cikrle z Brna, který pozdravil účastníky hned první den, a dále biskupové František Radkovský a Pavel Posád, kteří koncelebrovali páteční mši svatou. V pátek pozdravil účastníky konference také hejtman jihomoravského kraje Stanislav Juránek, který převzal nad konferencí také záštitu.

Program rozdělený do pěti dní zahájila ve středu 25. července 2007 mše svatá a adorace v bazilice Nanebevzetí Panny Marie v brněnské městské části Staré Brno. Následující konferenční dny se již odehrávaly v moderním pavilonu F na brněnském výstavišti (pavilon F byl vybudován v roce 2004 podle projektu architektu Martina Rudise a Martina Komárka jako nejen výstavní, ale i konferenční prostor). Bohatý program hlavních tří dní - čtvrtka až soboty - tvořilo kromě každodenní mše svaté a ranní modlitby chval celkem šest hlavních přednášek (přednesli je postupně Sergiusz Gajek, Pavel Semela, Veronika Barátová, Vojtěch Kodet a Kateřina Lachmanová), páteční večer patřil paralelně programu židovských tanců komunity Blahoslavenství a šesti přednáškám na aktuální témata konaným na různých místech Brna (přednášeli Josef Zeman, Petr Hejl, Angelo Scarano, Roman Čiviš, Sergiusz Gajek a Jiří Komorous). O stovky přítomných dětí se starali během přednášek dobrovolníci na takzvané Dětské konferenci a nejen pro děti bylo určeno v časném odpoledni každodenní divadelní představení (uvedly je Divadlo Martina Hrušky, Divadlo Studna a Divadlo Kolovrátek). Čtvrteční večer byl volnější a "duchovně odpočinkovější". Moravskou atmosféru v něm dotvořilo večerní posezení u cimbálu s ochutnávkou vín a s živým zpěvem moravských účastníků, mladší generace pak ocenila výborný pop-rockový koncert chval.

Sobotní program uzavřela modlitba za účastníky konference spojená s odevzdáním života Bohu. Neděle jako poslední den konference přinesla ještě poslední přednášku Michaela Slavíka a závěrečnou mši svatou.

Mnoho z pravidelných návštěvníků charismatických konferencí i těch, kdo byli letos na takové akci poprvé, zdůrazňovalo především atmosféru setkání: živá, bezprostřední a duchovní. Proto přijal zaplněný konferenční sál velkým aplausem zprávu, že příští rok se bude devatenáctá Katolická charismatická konference konat ve dnech 9. až 13. července opět v Brně.

Zájemci o audio a videozáznamy přednášek si mohou stáhnout objednací formulář zde:

  • stáhnout
  • Zájemci o DVD s fotografiemi z konference si ho mohou objednat na adrese: konference.brno@email.cz


      
    © 2001-2013 Katolická charismatická obnova. Použití textů je možné se svolením redakce. ISSN 1214-2638.
    © Design, redakční systém: Webdesignum 2007 - 2018
    Nejčastěji hledané výrazy: Charismatická obnova | Vnitřní uzdravení | Vojtěch Kodet | Tábor Jump